Het beschrijven van de muziek van Kingcrow is een nogal moeilijke taak, maar je zou kunnen stellen dat de invloed van verschillende soorten muziek, van progressieve rock, ambient muziek, alternatieve rock en metal allemaal aanwezig zijn in hun muziek. Met elke release heeft Kingcrow een stap verder verwijderd van hun oorspronkelijke roots en is vandaag een van de meest opwindende bands die Italië te bieden heeft.

De eerste incarnatie van de band werd oorspronkelijk opgericht in Rome, Italië, door Diego Cafolla (gitaren) en Manuel Thundra Cafolla (drums) onder de naam “Earth Shaker”.

Geïnspireerd door het gedicht ‘Raven’ van Edgar Allan Poe en gedreven door een wil van verandering, werd de naam van de band al snel gewijzigd in Kingcrow en een aantal zelf geproduceerde demo’s / albums werden opgenomen onder de Kingcrow-naam: Something Unknown (2001), Insider ( 2004) en Timetropia (2006). Diego Cafolla beschreef dit vroege zelf geproduceerde album als “publieke experimenten” en beschouwde ze als “lange demo’s in plaats van albums”. In 2007 en 2008, samen met nieuwe bassist Angelo Orlando en de nieuwe toetsenist Cristian Della Polla, en gitarist Ivan Nastasi, voerde de band verschillende live shows uit op de grootste Italiaanse hardrock-heavy metal muziekfestivals (inclusief de beroemde Gods Of Metal naast Iron Maiden en Judas Priest om de albumrelease te ondersteunen).

In februari 2009, tijdens de opnamesessies voor het nieuwe album, trad Francesco D’Errico (bas) toe tot de band. Ook besloot Mauro om persoonlijke redenen de band te verlaten en werd vervangen door Diego Marchesi, een zanger met uitstekende vocale vaardigheden. In hetzelfde jaar tekende de band een contract met het boekingskantoor “Intromental Management”.

In de eerste maanden van 2010 voltooiden de heren hun nieuwe album “Phlegethon” dat in juni van datzelfde jaar werd uitgebracht onder het label “Scarlet Records”. Phlegethon was een nieuw opwindend concept, en volgens de band: “Deze nieuwe schijf vindt ons op zoek naar paden van progressieve rock en metal die we nooit hebben gewaagd”. Het werd op internationaal niveau beschouwd als een relevant meesterwerk en werd geclassificeerd als een van de elite-albums van het jaar. Het is in sommige internationale prog-rock websites in de buurt van de top van de hitlijsten geweest. Promotie van Phlegethon duurde ongeveer twee en een half jaar. Begin 2011 werden verschillende shows uitgevoerd in Italië, gevolgd door een Europese tournee in oktober als ondersteunende band van de Californische “Redemption” – geleid door Ray Alder (Fates Warning); in de zomer van 2012 nam de band deel aan een andere Europese tournee als een ondersteunende band van Jon Oliva’s Pain met Jon Oliva, ex Savatage. In 2011 hebben ze onder meer opgetreden op het festival “ProgPower Europe” in Baarlo (Nederland) en in 2012 op de beroemdste “ProgPower USA” in Atlanta (Georgia).

In hetzelfde jaar nam de band het nieuwe album “In Crescendo” op dat in februari 2013 werd uitgebracht door het Amerikaanse label “Sensory Records”. Een nieuw conceptueel album, waarin zoete en sombere sferen perfect worden gecombineerd met een solide en zwaar geluid – zwaarder dan de vorige records. De band toerde samen met Pain Of Salvation in Noord-Amerika in april en mei 2013. In 2015 bracht de band het album “Eidos” uit en toerde Europa als headliners. De band neemt momenteel een nieuw album op.

Het beschrijven van de band van vandaag is nogal een moeilijke taak, maar je zou kunnen stellen dat de invloed van verschillende soorten muziek, van progressieve rock, ambient muziek, alternatieve rock en metal allemaal aanwezig zijn in de muziek van Kingcrow.

Met elke release heeft Kingcrow een stap verder verwijderd van hun oorspronkelijke roots en is vandaag een van de meest opwindende bands die Italië te bieden heeft.

Comments

comments