header_vervolg

HobNob festival stopt na 16 edities

PERSBERICHT
Het doek is definitief gevallen voor het geliefde HobNob Festival in Almelo. Na 16 succesvolle edities heeft de organisatie aangekondigd dat er geen vervolg meer komt voor het gratis pop/rock festival, dat traditioneel op de eerste zaterdag van juli werd gehouden in het Schelfhorstpark in Almelo. Tijdens de vrijwilligersavond werden alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet en werd het nieuws bekendgemaakt.

De belangrijkste reden voor het stopzetten van het festival zijn de alsmaar stijgende kosten. “We zien geen mogelijkheid om door te gaan met HobNob,” aldus voorzitter Hinke Mulder. “De kosten voor de materialen blijven stijgen en het boeken van artiesten wordt steeds duurder. Daarbovenop komt het voornemen van het nieuwe kabinet om artiesten vanaf 2026 te belasten met het hoge BTW-tarief van 21%.”

HobNob was sinds de oprichting afhankelijk van horeca-inkomsten, aangevuld met subsidies, sponsoring en particuliere giften. Ondanks de steun van trouwe sponsoren zoals Urenco, Van Merksteijn en SekisuiKasei zijn de financiële uitdagingen te groot geworden. Ook de jaarlijkse bijdrage van Almelo Promotie is al acht jaar hetzelfde gebleven. “Wij zijn de afgelopen jaren enorm geholpen door het team van Almelo Promotie, ze voeren het evenementenbeleid van de gemeente uit, volgens door de gemeente vastgestelde richtlijnen, maar krijgen hiervoor steeds minder geld”, zegt Mulder.

“We hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt om nieuwe sponsoren aan ons te binden en samenwerking gezocht met lokale organisaties zoals Kaliber, Studio 15, Metropool en Almelose ondernemers. Maar het blijft een heel groot risico om een gratis festival kostendekkend te organiseren, vooral door de stijgende kosten en de onvoorspelbaarheid van het weer.”

Het festival was sterk afhankelijk van drankomzet om de begroting rond te krijgen. Helaas werd de editie van vorig jaar geteisterd door slecht weer, terwijl het EK voetbal de bezoekersaantallen dit jaar deed kel- deren. “Ondanks onze inspanningen om een duurzaam en financieel gezond festival op te bouwen, blijft het vechten tegen de bierkaai,” zegt Mulder. “Met pijn in het hart moeten we de stekker eruit trekken.”

Met het verdwijnen van HobNob verliest Almelo een iconisch evenement dat 16 edities lang een podium bood aan live muziek en samenzijn voor duizenden bezoekers.

Scroll naar boven